Elvis lever kvar

Att Elvis var känd för att älska bilar är allmänt känt, men kanske känner inte alla till hur många bilar han faktiskt ägde. Några av dem var riktiga klassiker och skönheter av märket Cadillac, Ford, Ferrari och BMW.

En av hans favoritbilar, en Mercedes 280 SEL (1971) köptes fabriksny och lackades om till färgen “Alpha Crystal Blue Metallic”. Bilen har blivit synonym med Elvis och stod efter hand död till allmänt beskådande på museum, men har nu sålts på auktion genom firman Barrett-Jackson i Las Vegas.

Flera privatplan har sålts på auktion

Även Elvis privata Lockheed Jetstar (1962) såldes 2018 på auktion. Planet inreddes kungligt av kungen själv, med röda sammetssäten och röd heltäckningsmatta. Badrummet inreddes i marmor med detaljer i guld och är numer ett stycke ren och skär rockhistoria. Planet klubbades för motsvarande 3,8 miljoner svenska kronor.

Tidigare har även två andra av Elvis privata flygplan auktionerats ut, vilket slutade med att dottern Lisa Marie Presley köpte båda två för en okänd summa pengar. De finns nu till allmänt beskådande på Graceland i Memphis, Tennessee.

Elvis lever kvar på många sätt

Första gången som Elvis skulle pryda ett frimärke utlystes en nationell tävling i USA för att få fram det rätta motivet. På Elvis födelsedag, 8 januari 1993, gavs frimärket ut och blev snabbt världens mest uppmärksammade och köpta frimärke. Lagom till rockens 50-års jubileum gavs även utgåvan “Rock 54-04” ut där bland andra Elvis finns med bland flera andra kända (många svenska) legendariska och betydelsefulla rockartister.

För den som gillar utställningar och museum går det att besöka en utställning om Graceland i London, England. Där finns fler än 300 föremål samlade från Elvis Memphis-hem Graceland. Även Las Vegas bjuder på en glittrande utställning med bland annat scendräkter från Elvis tidiga framträdanden.

Självklart går det också att besöka Graceland och få en guidad rundtur genom husets olika rum, lyssna på roliga anekdoter, möjlighet att träffa Lisa Marie Presley, gå ombord på Elvis specialbyggda jetplan (som numer ägs av dottern), ta en titt i bilmuseet som hyser allt från Elvis ikoniska rosa Cadillac till ett antal Harley-Davidson cyklar med mera.

Fan-clubs världen runt

Också flera fan clubs har bildats genom årens lopp. En av de svenskbaserade, som också är officiellt certifierad av Graceland, är klubben Elvis Forever med närmare 2000 medlemmar. Klubben grundades av Göran Blomdin och arrangerar Elvis-träffar runt om i hela landet.

Även svenska Elvisforum är en officiell Fan Club, godkänd av Elvis Presley Enterprise. Klubben arrangerar bland annat Elvis-festivaler med live-uppträdanden, födelsedagsfiranden för att hedra Elvis minne med mera.

För den som vill hänga med genom nyhetsartiklar, foton, intervjuer med mera går det också bra att följa det nätbaserade “The Elvis Information Network”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail