Elvis in i det sista

En gång i tiden var begravningar högst formella och beroende på vilken trosåskådning en människa tillhörde arrangerades allt enligt specifika doktriner och traditioner. Vid kristna begravningar har det till exempel alltid sjungits psalmer och tonen har varit vacker och respektfull men samtidigt lite dov och allvarsam.

Idag ser bilden annorlunda ut då det har blivit alltmer populärt att spela den bortgångnes favoritmusik och att tala om vem personen verkligen var. Att organisera en fin begravning med hjälp av professionella begravningsbyråer som https://lovabegravning.se/ handlar nu ofta mindre om ritual och mer om hedrandet av en speciell individs minne, vilket kan utgöra en källa till både tröst och stöd från de sörjande vännerna och släktingarna. När man på Sveriges Radio frågade publiken om vilken musik de skulle vilja ha spelad under sin begravning kom många svar fån lyssnarna som var både varierade och personliga. Låtar som “Here comes the flood” av Peter Gabriel, Queens “The show must go on” och “Heaven and Hell” med Black Sabbath var några av de mer originella förslagen, vid sidan av mer traditionella visor.

Elvis alltid populär

En av de mest älskade artisterna av alla är Elvis Presley och hans sånger hörs i många olika sammanhang, inte minst under begravningar. Trots att det har gått över fyra årtionden sedan hans egen död, även om vissa konspirationsteoretiker menar att “Kungen” Lever, är han fortfarande oerhört älskad och spelad. Presleys mjuka, lena stämma och sköna harmonier passar enligt många perfekt för begravningar och minnesstunder och listan på hans populäraste låtar kan göras oändlig. Några av de mest spelade Elvis låtarna i begravningssammanhang är de följande:

I’ll Remember You

En sång som handlar om att komma ihåg den som är borta och hur man en dag kommer att återförenas igen. Elvis spelade in låten på 60-talet och även om flera inspelningar redan har gjorts av andra artister gjorde han den extra populär, inte minst då den associerades med dem som dödats under Vietnam kriget och därmed fick extra resonans.

My happiness

Den allra första låten som Elvis spelade in handlar om att minnas en person som man har förlorat och med det sin lycka. Anledningen till att den ofta spelas vid begravningar är inte bara texten utan också att Elvis själv sjöng den vid sin mors begravning.

Amazing Grace

Även om Amazing Grace har spelats in av många sångare är Elvis version särskilt populär vid begravningar. Det kan, förutom Elvis själv, bero på att det är en gammal kristen hymn från 1700-talet och att man med det kombinerar både det traditionella och sakrala med den älskade sångaren. Texten handlar om syndernas förlåtelse och att det finns frälsning för alla, och den har en mycket vacker melodi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail