Elvis på 2000-talet

Mycket har sagts och skrivits om Elvis Presleys liv och leverne, och många är de som försökt sig på att “berätta sanningen”. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att Elvis har varit en av musikvärldens starkast lysande stjärna under mycket lång tid. Otaliga dokumentärer, filmer, tv-miniserier, biografier etcetera har gjorts i ett försök att berätta sanningen.

Kungen hyllas genom olika forum

Det finns mängder med forum att gå med i eller besöka för den som fortfarande vill hylla kungen av rock´n´roll:

  • Nya Elvis-festivalen arrangeras av Elvisforum och hjälper till att hålla Elvis minne vid liv.
  • Besök någon av de nätbutiker i vilka man kan köpa minnessaker och läsa om olika evenemang, nyheter osv.
  • För den som mer handgripligen vill titta på minnessaker såsom platinaskivor, scenkostymer med mera, finns det på bland annat Country Music Hall of Fame and Museum i Nashville, Tennessee. Här kan yngre besökare bland annat skapa sina egna Presley-inspirerade scenkläder,lära sig spela en Elvis-låt på gitarr med mera.
  • 2004 startades den av Graceland officiellt certifierade fan-klubben Elvis Forever och har numer omkring 2000 medlemmar i Sverige. Som medlem kan man ta del av regelbundna nyhetsbrev, evenemangstips, tävlingar och nyheter om Elvis.
  • 2010 släpptes hyllningsalbumet “Viva Elvis”, inspirerad av Las Vegas-showen med samma namn. 2010 skulle Elvis ha fyllt 75 år.
  • Under hela 2015 hyllades “The King of Rock´n´Roll” av skivbolaget Sony Legacy Recordings med en rad olika produkter och tjänster. Bland annat invigde man en då ny webbsajt som enbart handlar om Elvis Presley och hans musik.

Utdelning av frihetsmedalj

Amerikas nuvarande president, Donald Trump, har förärat Elvis Presley postumt med en frihetsmedalj; den i särklass finaste civila utmärkelse som delas ut i USA. Vid ceremonin spelades Elvis tolkning av den svenska psalmen O Store Gud, skriven av Carl Boberg. Det sägs att president Trump ska ha valt ut låten personligen, och vid ceremonin berättade han också att han haft äran att se Elvis uppträda live i Las Vegas.

Elvis sjöng in sin tolkning av psalmen med titeln How great thou art på ett av sina två utgivna gospelalbum: det första, His Hand in Mine kom 1960 och vann en Grammy Award för “Best Sacred Performance”. Det andra, som hette precis som låten, (How great thou art, gavs ut 1967.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail