Historiska avtryck

Förutom att mängder med artister har valt, och fortfarande väljer, att tolka och spela in Elvis-låtar är allmänt känt, men kanske är det inte lika känt att det dessutom skrivits mängder med biografier, sakprosa och andra litterära texter om Elvis Presley, hans liv och hans musik.

Här är bara ett axplock av alla de böcker som finns att läsa:

– Titel: Elvis Presley, a southern life

– Författare: Joel Williamson

– Genre: Biografi

– Titel: A History of the Blues

– Författare: Francis Davis

Genre: Sakprosa

– Titel: The Death and Resurrection of Elvis Presley

– Författare: Ted Harrison

– Genre: Sakprosa

Och här är ett axplock av alla de filmer Elvis medverkade i:

Filmtitel: Paradise, Hawaiian Style

Genre: Romantisk musikal

Filmtitel: Love Me Tender

Genre: Västern

Filmtitel: King Creole

Genre: Musikal

Filmtitel: Jailhouse Rock

Genre: Musikal

Filmtitel: Elvis on Tour

Genre: Musikdokumentär

1955 började allt fler blivande fans upptäcka och dras till Elvis Presley och hans, för tiden, något annorlunda och ovanliga musikstil. Elvis (också för tiden) provocerande höftrörelser och förföriska leende, tillsammans med första hitsingeln Heartbreak Hotel, gjorde att den breda publiken fick upp både ögon och öron för honom.

Avtalet med Paramount Pictures och hans populära gästframträdanden i diverse TV-shower och TV-serier hjälpte bara till att spä på hans omåttliga popularitet. Men hur kom det sig att denne unge man gjorde ett sådant starkt intryck på sin publik?

En vanlig lastbilschaffis

Det faktum att Elvis var lite som oss andra är förmodligen en av anledningarna till att han gick hem hos den breda publiken, men det fanns såklart annat hos Elvis som gjorde att han blev så populär. Inte minst hans säregna röst och unika vibrato som efter hand fick en djupare klang och gav låtar som How great thou art ännu mer tyngd. Elvis utstrålning och sneda leende var unikt för honom, och hans glittriga ibland överdrivna scenkläder gjorde att andra artister bleknade i jämförelse.

Men det är nog ändå uppväxten som fattig och djupt religiös pojke, sökandet efter kärlek och trygghet samt alla snedsprång som gjort honom till den ikon han är än idag. En enkel lastbilschaufför som studerade till elektriker och drömde om familj och sångkarriär.

Två stilikoner

Elvis jobbade väldigt hårt och väldigt ofta, såväl i film- som i musikstudion. Under tiden gick Priscilla hemma och på Graceland med parets gemensamma dotter och försökte få dagarna att gå genom att bland annat ta dans- och karatelektioner. Karate var nämligen Elvis favoritsport och hustrun lyckades träna sig till ett svart bälte.

Hon var också mån om att hålla jämna steg med maken när det gällde utseendet och klädstilen. Därför lät hon färga håret i samma svarta nyans, Black Velvet, som maken och tuperade det likt en bikupa (beehive). Hennes vackra och intensivt blå ögon försågs med lösfransar och de sensuella läpparna målades noga med ljusrosa läppstift. Tillsammans blev de två stora stilikoner som många unga män och kvinnor försökte efterlikna, och som många än idag har som förebilder när det gäller mode och makeup.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail