Den evige rockkungen Elvis

Det finns nog inte någon som inte har hört talas om Elvis Presley. I regel räcker det med förnamnet Elvis för att folk ska veta vem man menar. Rockmusikens konung, en av tidernas främsta underhållare och en av historiens bästa sångröster. Med över en miljard sålda skivor är han faktiskt den artist som sålt mest genom tiderna. Odödliga låtar som “Heartbreak Hotel”, “Jailhouse Rock”, “In the Ghetto” och “Suspicious Minds” spelas fortfarande flitigt på barer, radiostationer och i lägenheter världen över. Att Elvis är den evige rockkungen är inte någon underdrift. Såsom musikbranschen ser ut idag är det dessutom svårt att se hur någon ska kunna rubba honom från den tronen. Det finns inte längre rockikoner på samma vis som det fanns när Elvis gjorde entré i rockmusikens begynnelse. Detta gör Elvis odödlig.

Elvis genombrott

Förutom att spotta ur sig hitlåt efter hitlåt, besitta en varm röst av sammet och ha ett ansikte likt en fotomodell, vad gjorde att Elvis Presley blev så stor? Vad gör honom unik? En förklaring är givetvis kombinationen av det nyss nämnda. En aspekt som inte får glömmas bort är även att när Elvis debuterade som artist under 1950-talet var han den förste rockartisten av sitt slag. Han skapade något unikt, något som aldrig tidigare gjorts. Han var den förste vita rockmusikern att hämta inspiration från den svarta kulturen i USA med rhythm and blues. Han skapade en egen genre och utmanade rådande normer om musik, uppträdande och stil.

Elvis blev både älskad och hatad på grund av ovanstående. Det fanns de som beskyllde honom för att orsaka moraliskt förfall bland amerikanska ungdomar. Han beskylldes för att orsaka irreligiositet, bidra till sexuell frigjordhet och ungdomsbrottslighet. Fans som bar en hoodie med hans tryck ansågs vara ett problem för samhället. Av andra hyllades han som en rebell som vågade utmana oskrivna regler och normer samt för att motverka rasism genom att blanda vad som betraktades som vit musik med svart musik.

Kungen av rockmusiken

Ända sedan genombrottet under mitten av 1950-talet har Elvis Presley varit en mångmiljonindustri. Flera av hans låtar är klassiker och han är den artist i världshistorien som sålt flest antal album och singlar. Under både 50-, 60- och 70-talen dominerande han rockmusikens scen. Tyvärr dog Elvis redan 1977, då han endast var 42 år gammal. Detta efter en längre tids tablettmissbruk och tillhörande hårda livsstil. Även om individen Elvis Presley dog den där augustidagen 1977 fortsätter dock hans musik att leva som aldrig förr. Han var en levande legend redan när han fanns vid liv, och är idag inte bara en legend utan en ikon av högsta klass. Varje år sätts det upp tusentals shower med Elvisimitatörer världen över och varje dag spelas hans låtar flitigt på Spotify och i radio. Han är den evige rockkungen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail