Karriären tar fart

Elvis genombrottslåt handlar egentligen om något så otrevligt och tragiskt som en man som hoppar från ett hotellfönster i Kentucky. Låten heter Heartbreak Hotel och hördes för första gången 1956. Det blev Elvis första miljonsäljare, och efter det rullade det på.

Men trots det faktum att Elvis sålde miljontals skivor och gav hundratals konserter, gav han inte en enda föreställning utanför Nordamerika. Det sägs att anledningen till detta var Elvis nederländska manager Colonel Tom Parker som enligt uppgift skulle ha bosatt sig illegalt i USA. Han kunde helt enkelt inte riskera att lämna landet.

Omkring 60 miljoner tv-tittare

1956 kunde cirka 60 miljoner tv-tittare se Elvis Presley uppträda i “The Steve Allen Show”. En tittarsiffra som då motsvarade omkring 82 % av de samtida amerikanska tv-tittarna. Några år senare, närmare bestämt 1960, släpptes singeln “It’s now or never”. Den sägs ha inspirerat en ung fängslad blott 17- årig pojke att göra sångkarriär efter det att han avtjänat sitt straff. Pojken, som hette Barry White, blev senare en av världens med omtyckta och välkända låtskrivare och sångare.

Förutom att synas i “The Steve Allen show” kunde den breda publiken även se Elvis i tv-shower som “The Milton Berle Show” och “The Ed Sullivan show”, där han uppträdde med låtar som Hound Dog och I Want You I Need You I Love You.

Från TV till scenen och filmduken

Allt eftersom tiden gick blev Elvis Presley allt mer känd som kungen av rock n´roll. Hans karakteristiska, sexiga höftrörelser, sammetslena stämma och sneda leende gick rakt igenom tv-rutorna och in i folkets hjärtan; främst kvinnornas bultande hjärtan.

I början av Elvis karriär var rockabilly en ny musikgenre; det var en blandning av “vit country” och “svart rhythm’n’blues”. Detta blev Elvis signum tillsammans med rock, gospel och smäktande popballader. Han gjorde fler än tusen konserter de sista åren, många av dem legendariska framträdanden. När alla extranummer spelats kunde publiken höra de bevingade orden “Elvis has left the building” i högtalarna som talade om att nu var konserten definitivt slut.

Den unge Elvis var oöverträffad som sexsymbol och när han drog av låtar som All Shook Up, That’s All Right och Love me Tender skrek unga flickor och kvinnor rakt ut och tumult utbröt framför scenen.

Elvis första biofilm, Love Me Tender, blev en publiksuccé och under en period var Elvis Presley till och med en av Hollywoods bäst betalda skådespelare. Ytterligare kritikerrosade filmer, som Jailhouse Rock och King Creole, anses numer vara rena rama kultfilmerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail